........

........

Rabu, 16 Mac 2011

~ Laksa Udang ~


Laksa Udang....♥

Ini masakan favorite keluarga.....sewaktu nak memasak laksa ini....sedang menumis rencah gas dah habis.....trus ditelpn....yang kedua kali menelpon ke kedai gas....susah sikit beritahu alamat ruma....kami baru dikawasan ini.....jadi nunggu agak lama untuk gas datang.....Alhamdulillah dari awal mempersiapkan Plan B jika gas habis.....dapur listrik.....tapi lebih selesa dapur gas.....kalau waktu sebegini.....dapur listrik dihargai....he3.....bila uncle gas hantar ke ruma gas baru.....sambung lagi masak atas dapur gas....siap semuanya....dan menjamu selera buahhati.....masakkan ini selalu dimasak sewaktu lebaran.....menjamu tetamu....kalau tukar menu ditanya oleh tetamu.....so menu ini seperti wajib di lebaran.....


Alhamdulillah siap walaupun menunggu lama...

dari dapur listrik ke dapur gas....


Bahannya....

Udang hidup dibersihkan jangan buang kepala dan kulit....

Bahan untuk dikisar....

bawang kecil

bawang putih

lada kering (lada hidup = lada segar)

kunyit hidup (kunyit segar)

udang kering

buah keras (kemiri)

sedikit belacan (terasi)

tumis garing dengan bahan yang dititik (geprek) serai, lengkuas dan udang hidup (segar) .....

masukkan santan dan air secukupnya.....daun kesum dengan batangnya.....ini saya masukkan biar rasa sedap dan bau daun kesum.....kerna buahhati suka makan tanpa daun2....

setelah mendidih masukkan bebola ikan, tahu kering dan *telur puyuh (yang sudah direbus dan buang kulitnya).....

garam secukup rasa.....



Alhamdulillah udah siap kuahnya.....

Mee laksa direbus dengan air panas.....

sehingga kembang dan toskan airnya.....

bahan hiasan di tabur diatas.....

taugeh di celuh....

daun kesum di hiris.....

timun di hiris



jika mahukan lebih pedas.....

sediakan sambal belacan.....

untuk dimakan bersama laksa.....

dibantu oleh Yudhya Ummu Yahya.....

Yudhya Ummu Yahya Belacan=trasi

Mee laksa=mee yg gede2,bhanx sm kyk kwe tiau,tp bulet2

Tahu kering=kmbng tahu

daun kesum esok insya Allah diupload foto nya.....

selalunya daun kesum digunakan untuk masak asam pedas.....



Citarasabuahhati....



Tiada ulasan: