........

........

Isnin, 22 Oktober 2012

'Roti Perancis' french-bread-baguette


Bismillah ♥
Alhamdulillah ♥
Menu hari ini Kari Ayam....jadi teringin nak makan dengan 'Roti Perancis' apalagi browsing cari2 resepi yang mudah dan yang penting ada bahannya di rumah....belum pernah bikin roti jadi ke youtube biar lebih mudah paham....almaklum nak bikin 'roti perancis' tapi chef nya org melayu....he3....ada beberapa video...tapi rasanya yang ini mudah....ada resepinya diblog dan v
ideo...klik di sini...

French Bread made easy, no tricks, no special equipment needed...
(ayat inilah yang akak suka...Roti perancis yang mudah, tidak ada penipuan dan tidak perlu peralatan yang istimewa...)



Ingredients: (bahannya)

2 1/2 cups all-purpose flour (tepung terigu)
1 tsp salt (garam)
1 tbsp sugar (gula)
1 tbsp dry yeast (yeast kering)
1 cup warm water (air hangat)
1 egg yolk + 1 tbsp water (telur kuning + 1 tbsp air) ini untuk disapu sebelum dibakar
dan sedikit butter ini akak nambah setelah bakar sewaktu keluarkan sapu butter rata2 itu yang kelihatan kilat...tips dari video lain *_^

sebentar nulis.....dipanggillll......ya datang nihhh....♥ ♥ ♥

Directions: (caranya)

Mix the flour, salt, sugar and dry yeast together.
masukkan tepung terigu, gula dan yeast kering dan aduk sebati.

Gradually add the warm water to the dry ingredient.
Selepas itu masukkan air hangat sedikit-sedikit dalam adunan kering tadi...

Knead the dough for 8-10 minutes until soft and elastic
Uli tepung selama 8-10 mins...ini yang berpeluh-peluh akak dibhuatnya...exercise tangan....
(add a few drops of water if needed while kneading).
sewaktu menguli jika perlu masukkan beberapa titik air...tadi akak masukkan setitik saja...

Let rise for 40-60 minutes or until the dough doubles in size.
setelah diuli...masukkan adonan dalam bekas (mangkuk tadi) yang sudah disapu minyak...akak gunakan butter...tutup dengan tuala kecil (handuk kecil) biarkan adonan naik...sekitar 40-60 mins...akak nunggu 60 mins...

To shape the baguettes, divide the dough in half and each half into a rectangle.
Untuk bentukkan roti...bagikan adonan kepada 2 bahagian...selepas itu gunakan 'rolling pin' dan tipiskan berbentuk segi empat bujur(rectangle)...

Roll the rectangle on itself starting from the longer edge. Pinch the dough on the edges to seal. Cut 3 or 4 times the baguettes with a sharp knife.
lepas itu gulung adonan tadi...cubit adonan di tempat hujung adonan agar roti tidak terbuka..masukkan dalam bekas yang hendak dibakar....belahkan adonan 3 atau 4 dengan pisau tajam...

Let rise 20-30 minutes.
kemudian nunggu lagi 20-30 mins adonan naik...ditutup lagi dengan handuk kecil...

Beat the egg yolk and tablespoon of water and brush
the baguettes with it.
pukul telur kuning dengan air lalu di sapukan ke atas roti...

Bake at 350F for 20 minutes.
bakar dalam oven akak punya 150 selama 20 mins

selepas roti keluar dari oven trus sapukan butter...itu yang bikin roti kilat...ini akak nambah....

btw lihat video lebih mudah.... ^^♥

Alhamdulillah zauji suka sekali katanya nanti waktu libur ada tetamu kita jamu menu ini insya Allah... dan buahhati minta dibuat lagi esok....no promise....ini citarasabuahhati....♥ ♥ ♥

Tiada ulasan: