........

........

Rabu, 1 Jun 2011

~ Kari Ikan ~


Bismillah ♥


Sajian ini khas buat Ukhty Mulyati yang berkomentar

<>

jadi ini resepi ikan….



Ikan Kari….menu ini paling SD (simple & delicious)…..selalunya menu ini dimakan bersama nasi putih atau roti prata (spore) roti canai (msia)…..murtabak (indo)…..jangan lupa keropok papadum…..kari ikan masakkan orang india….selalunya kari ikan tidak ada santan…..tapi kari ikan ana ada sedikit santan….mengikut citarasa zauji…..♥



Ikan dicuci bersih…..yang ana masak ikan kembong…

selalunya kari ikan…..ikan merah….ikan tenggiri….ikan bawal….



Bahan untuk dihiris



Bawang merah

Bawang putih

Halia / jahe

Lada segar hijau



Bahan lain

Daun kari

Tomato segar

Bendir segar (lady fingers)



Kayu manis/bunga cengkir dan sepupunya…

*sedikit aja kerna kami tidak suka terlalu spicy gitu….he3



Air Asam jawa

Air secukupnya

Santan sedikit

Rempah kari babas….dicampur bersama air biar basah gitu….



Cara Memasak



Panaskan minyak masukkan kayu manis/bunga cengkir…..daun kari…..dan bahan yang sudah dihiris tumis sampai layu aja….masukkan rempah kari…..sedikit air dahulu tumis garing….sampai pecah minyak….apabila sudah garing masukkan air asam jawa dan air secukupnya…..sedikit santan….garam secukupnya…..ikan dan bendir…..apabila sudah mendidih masukkan tomato….



Alhamdulillah dah siap….menu paling ringkas tapi sedap dimakan diwaktu apapun….boleh untuk sarapan pagi bersama roti prata atau roti kosong….makan tengahhari bersama nasi…..btw ini bukan resepi hari ini…..ini simpanan untuk buhulcinta…..Citarasa keluarga ana ♥



Tiada ulasan: