........

........

Selasa, 31 Disember 2013

Bahulu Pandan



Bismillah....bahulu pandan ini memang kesukaan putri akak....biasanya kami beli di JB pasar larkin....sekejap saja dah habisss.....dah lama tidak ke JB rasa rindu dgn bahulu pandan....sewaktu blogwalking terjumpa dengan resepi ini....agak mudah juga....hasilnya sedappp...






Bahulu Pandan

Resepi Happy flour




tulisan dr blog Happy Flour

Recipe source from '爱生活My Life' - Pandan Bahulu.

Recipe

Ingredients/Bahan2 (yield about 40pcs)/ dalam 40 keping tapi tergantung size acuan
3 egg/telur
75g caster sugar/gula
90g plain flour /tepung gandum/terigu
1/4tsp baking powder
1/2tsp pandan paste

Steps: caranya
1. Preheat oven to 200C.

panaskan oven 200C
2. Sift flour and baking powder together, set aside.

ayakkan tepung bersama baking powder dan ketepikan
3. Whisk egg and sugar together in a cake mixer until thick and fluffy.

pukul/kocok gunakkan mixer telur dan gula sehingga pekat/kental dan gebu
4. Add in pandan paste and continue to whisk till well blended.

masukkan paste pandan dan sambung memukul/aduk sehingga sebati/rata
5. With a hand whisk, fold in flour till well blended.

menggunakan whisk tangan ....masukkan tepung sehingga sebati
6. Preheat mould for 5-8mins, remove mould and well grease it.

panaskan acuan selama 5-8mins keluarkan dari oven kemudian sapukan/oles minyak dlm acuan
7. Spoon batter into cavity of the mould.

sudukan adonan di acuan
8. Bake for 9-10mins or until golden brown.

bakar selama 9-10 mins atau sehingga kekuningan
9. Slowly loosen the side and remove cake.

perlahan longgarkan tepi bahulu dan keluarkan bahulu
10.Cool cakes on wire rack.

sejukkan atas wire rack
11.Repeat steps no.6 to 10 till all the batter has been used up.

ulang cara no. 6 sampai 10 sehingga adonan habis


Alhamdulillah rasanya sedapppp.....bahulu ini tidaklah kering.....ini citarasabuahhati....

Tiada ulasan: