........

........

Rabu, 6 Mac 2013

Chocolate Bottom Banana Squares








Alhamdulillah






Beberapa hari lepas akak nyuruh putri beli pisang berangan 2 sisir....teringin nak cuba bikin kek pisang....


Pagi tadi bikin muffin pisang itu lebih pada citarasa zauji....petang ini bikin Chocolate Botom Banana Square untuk buahhati


Bikin kuih-muih ini memudahkan urusan akak di pagi hari...kerna tak perlu mikir2 nak siapkan apa untuk sarapan....dan buahhati


bawa bekal sarapan ke sekolah....terutama nusaibah...waktu pelajarannya panjang dari 7.30pagi sampai 3ptg....untuk sarapan dirumah


masih awal pagi....tapi di sekolah ada waktu 'sarapan' 15 mins....waktu itulah nusaibah maem bekal kuih...biskut...roti....berbalik pada resepi


kek ini agak mudah sekali....akak tidak gunakan mixer....dan kata buahhati sedapppp...Alhamdulillah


resepi dari blog sis Siti Delima...






Chocolate Bottom Banana Squares


Resipi Olahan : Che CT






Bahan-bahan:


113 gm mentega - dilembutkan


3/4 cawan gula kaster (150gm)


1 biji telur A - dipukul ringan


1 camca teh esen pisang (akak masuk sedikit saja)


1 1/2 cawan (400g) pisang masak - dilecek halus (dihancurin...he3)


1 1/2 cawan ( 225g) tepung gandum/terigu


1 sudu kecil baking powder


1/2 sudu teh baking soda


1/2 sudu teh garam


3 sudu besar serbuk koko


1/2 cawan cip coklat






50 gm coklat masakan






Cara-cara:


1. Dalam mangkuk adunan, pukul mentega dan gula hingga berkrim. Tambah telur, esen vanila, pisang lecek dan pukul sebati.


2. Dalam mangkuk yang berasingan, masukkan tepung gandum, baking soda, baking powder, dan garam yang tekah diayak kedalam adunan pisang tadi. Dan gaul (aduk) rata.


3. Bahagikan adunan kepada 2 bahagian sama rata dan 1 adunan ditambah serbuk koko dan gaul rata. Tuang adunan koko kedalam loyang 9 x 13 inci persegi. Ratakan adunan dengan sudu atau spatula getah. Parutkan coklat masakan diatasnya.


4. Tuang baki adunan plain di atas dan dengan perlahan-lahan ratakan adunan dan taburkan dengan cip coklat atasnya.


5. Bakar pada suhu 180'C selama 30 minit atau sehingga lidi sate keluar bersih kek dah masak. Sejukkan sepenuhnya atas rak dawai dan dipotong 4 persegi.






Alhamdulillah mudah sekali....lembut rasanya....apalagi choco yg ditabur diatas....memang disukai buahhati....makan bersama susu sejuk....dan rasanya


irfan dan putri makan dengan ice cream vanila.....ini citarasabuahhati



Tiada ulasan: