Bismillah...♥
Edisi malam nunggu zauji...bikin kek marmer chiffon...rasanya Alhamdulillah tapi setuju sama Irfan lebih sedap kek marble biasa....dan chiffon pandan yang kemarin....walau apapun...tunggu esok apa kata zauji... :)
colek dik Ummu Yahya 'Hendrita N' ♥ yang awalnya menemani akak di whatsapp.... ;)
waktu siap kek ini jam sudah hampir tengahmalam....mungkin dah penat...waktu merasa...macam ok gitu...
zauji pulang sekitar jam 3an pagi....akak dah Zzzzzz.....tak tahan mata...sebelum tido dah siapkan beberapa potong kek....
esok subuh...tersenyum2 zauji kata sedappppppp.....
Bismillah...
Edisi pagi :) kemarin ba'da Isyak setelah menjadi guru mengajar Nusaibah kerna ujian sudah bermula...setelah itu nukar profesi dari guru ke chef...akak masak lah kek ini sewaktu kek masuk di bakar sempat whatsapp....he3..apabila sudah disejukkan makan bareng Irfan....rasanya Alhamdulillah....disajikan untuk zauji yang pulang dini hari....zauji makan katanya...Alhamdulillah sedappppp..
..lembutttt....sedapppp apalagi berbunga-bunga hati ini...seperti tulisan mak wulan....
Wulan Wungu
ada cintaku ditumis kangkung ♥
rasanya seperti terbang kelangit biru
atau berenang kekedalam lautan samudra
hiperbola sekali ya hehehe
tapi rasanya akan seperti itu
saat kekasih hati
menghargai masakan kita,memakan dgn lahap,
meski hanya dengan tumis kangkung ^^
itulah rasa diri ini walaupun sekadar sambal terasi jika zauji kata sedappp....Alhamdulillah ♥
Marmer Chiffon kek
Resepi ini dari blog sista Rima ♥ jazakillahu khairon.
http://www.bisousatoi.com/2010/10/marmer-chiffon-cake.html
Bahannya...
(A)
7 telur putih
1/2 tsp cream of tartar
100 g gula
(B)
7 telur kuning
100g gula
175g tepung gandum (terigu)
75ml minyak masak (akak makai canola oil)
150ml susu 'full cream'
1/2 tsp garam
1tbsp cocoa powder
1tsp chocolate emulco
Caranya....
1. Aduk (stir) bahan (B) sehingga sebati dan ketepikan (akak pukul (kocok) kuning telur dan gula, masukkan minyak dan
susu. Selepas itu fold (aduk) tepung, baking powder dan garam dengan perlahan (gently) dan ketepikan.
2. Bahan (A) Pukul (kocok) (beat) telur putih dan cream of tartar guna mixer sehingga berbuih (bubbly), masukkan gula
sedikit-sedikit setiap kali memasukkan sehinggan kembang dikit (soft peak).
3. Keluarkan 1/3 adonan putih telur masukkan ke dalam adonan kuning telur...gaul (aduk)(fold) perlahan-lahan selepas itu
masukkan kesemua adonan kuning telur ke dalam adonan putih telur. Bagikan adonan menjadi dua...satu bahagian asli...satu bahagian dimasukkan cocoa...
4. Massukkan adonan berselang seli...dalam chiffon pan 22 cm (akak guna 25cm itulah yg ada dirumah)
bakar 170C selama 45 mins.
5. Setelah matang (masak) keluarkan terbalikkan dan biarkan tin pembakar sejuk dulu sebelum pusingkan....larikan pisau sekeliling tin dan dibulatan tenggah.....baru diterbalikkan keluarkan....^^
ini citarasabuahhati ♥ ♥ ♥
Tiada ulasan:
Catat Ulasan