........

........

Isnin, 10 Februari 2014

Roti Kirai aka Roti Jala


Bismillah....bertemankan kari ayam....roti kirai....dah berapa kali cuba resepi yg lain....macam2 cara....tapi ini yang paling mudah dan sedapppp.....buahhati turut memasak.....Alhamdulillah ketemu resepi ini di blog favorite masam manis milik Sis Azlita.....jazakillahu khairon kerana sharing resep dan tips yg bermanfaat.


Resepi akak ambil dari Sis Azlita

ROTI JALA
By: Ummi
Sumber: Kak Nor Secubit Garam

2 cawan tepung gandum
2 cawan air
1 bj telur
1 sudu kecik garam halus
beberapa titik pewarna kuning.....warna kuning dah habis....so gantikan dgn warna oren...
dilanjutkan dengan warna pilihan buahhati biru.....he3


Cara Akak....masukkan kesemua bahan dlm mangkuk besar....gunakan mixer putarkan low speed kemudian high speed....bila sudah sebati.....rehatkan 30mins......sebelum adonan dimasukkan ke dalam acuan untuk dikirai....tapis dahulu....yang paling best goreng gunakan non-stick tak perlu minyakkan.....api sederhana.....mudah sekali.....

*seharusnya lebih mudah masukkan kesemua bahan dalam blender....kisar....tapi blender akak dah resign = rosak..... :)



Mudah menggunakan botol ini .......


Chef Mundzir sedang beraksi.....


ini hasil air tangan Chef Nusaibah.....


Kari Ayam 

Kari ayam ini macam2 cara dimasakkan......kali ini masak seakan-akan dalcha tapi kerna keluarga tidak suka kacang dal....makanya tidak diletakkan...

Bahannya....

kayu manis, bunga lawang, bunga cengkih, buah pelaga,
serai/sere dititk/digeprek
daun kari

bawang besar
bawang putih
halia/jahe
lada kering/kriting yg sudah digunting dan direbus....cuci bersih.....
dikisar halus...


rempah kari daging ( akak gunakan merk Babas)
santan
air asam jawa
garam secukup rasa

lobak merah/wortel
kentang
kacang panjang
tomato/tomat

Caranya....

Panaskan minyak masukkan daun kari, serai dititk, kayu manis dan sepupunya...he3
Masukkan bahan yg telah dikisar halus dan garam secukup rasa.....tumis garing....masukkan rempah kari daging Babas....masukkan sedikit air.....tumis garing....sampai rempah betul2 garing.....setelah rempah garing masukkan santan dan air secukupnya....masukkan kentang.....bila kentang sudah hampir masak/matang....masukkan ayam....sedikit air asam jawa.....bila ayam dan kentang sudah masak/matang....masukkan sayur....lobak merah/wortel, kacang panjang.....terakhir bila udah siap matikan api masukkan tomato/tomat.....

Alhamdulillah ini citarasabiuahhati.....



Tiada ulasan: