........

........

Rabu, 15 Februari 2012

Fudgy Chocolate Brownies…MUST TRY

Bismillah
Jika buahhati tidak ada kelas tambahan atau urusan lain…kami pulang ke teratak (gubuk) kami di Johor Bahru…..Sabtu kemarin kami pulang….Mundzir sewaktu sarapan pagi bergegas ke kulkas….nyari brownies yang Nusaibah nyimpan untuk dirinya….”abang mundzir kalau nak makan sarapan ambil saja adik punya brownies” itu pesan Nusaibah pada Mundzir agar tidak diganggu waktu tidonya selepas subuh…..waktu terlihat brownies Mundzir jadi kaget…kiranya pasti ada 4/5 keping tapi sekeping dan kecil…..he3…..akhirnya sarapan dengan scramble egg n segelas milo hangat….rasanya sudah beberapa kali akak bikin brownies crunch….kali ini mahu bikin brownies dengan chocolate….pernah browsing ke web marthastewart….Fudgy Chocolate Brownies…..selalunya zauji tidak begitu gemar brownies lebih suka pada kek….tapi untuk brownies ini zauji suka sekali….Alhamdulillah.....itu nambah tersenyum akak dipagi hari Sabtu

Bahan2….

100 gm butter tidak bergaram

240gm chocolate bittersweet akak guna chocolate tablets….(cooking chocolate yang bulat2 kecil)

300gm gula halus

4 biji telur size besar

1 sudu tea (sendok tea) vanilla esen

100gm tepung gandum (terigu)

½ sudu tea (sendok tea) garam

Cara-caranya….
Panaskan oven 160 derajat….alaskan kertas bakar dan sapukan mentega pada Loyang persegi 11x11x1 atau yang ada dirumah….kertasnya dilebih kan 1 inchi terkeluar agar nanti mudah mengeluarkan brownies….

Mentega dan cokelat dimasak atas air yang mendidih….double-boiling….pastikan bekas diatas tidak menyentuh air yang mendidih….kacau sehingga mentega dan coklat cair dan sebati….sekitar 7 minit…kemudian diangkat dari api dan disejukkan sekitar 10 sampai 15 minit….sehingga adonan sejuk pada suhu bilik….

Bancuh (aduk) gula ke dalam campuran coklat yang sudah didinginkan masukkan telur satu persatu dan dibancuh (diaduk) lagi sehingga adonan sebati….dan kelihatan licin….lalu dimasukkan vanilla esen….dan (Gently fold in flour and salt) menyatukan tepung…garam dengan perlahan2….

Tuangkan adonan dalam Loyang dan ratakan adonan….Bakar sehingga apabila ditusuk di tengahnya bersih hanya sedikit kesan chocolates….bakar sekitar 40-45 minit….tergantung pada besar kecil Loyang dan oven itu sendiri….

Setelah masak….larikan pisau kek sekeliling Loyang dan keluarkan dengan menggangkat kertas lebihan dari Loyang….disejukkan dan dipotong mengikut citarasa sendiri….

Alhamdulillah rasanya kaya chocolate…untuk brownies yang baik tergantung pada mutu chocolate yang baik…..Mundzir dan zauji sarapan brownies with milk hari ini….akak potong besar2 kerna sore ini buahhati nak makan dengan vanilla ice-cream…ini citarasabuahhati ^^

Di bawah linknya dan resepi asalnya dan ada video….. http://www.marthastewart.com/314726/fudgy-chocolate-brownies
Ingredients
1/2 cup (1 stick) unsalted butter, plus more for pan
8 ounces bittersweet chocolate, coarsely chopped
1 1/2 cups sugar
4 large eggs
1 teaspoon pure vanilla extract
3/4 cup all-purpose flour
1/2 teaspoon salt
Directions
Preheat oven to 350 degrees. Butter an 8-inch square baking pan or heatproof glass dish. Line pan with parchment paper, leaving a 1-inch overhang on 2 sides. Set aside. Place butter and chocolate in a large heatproof bowl set over (but not touching) simmering water; stir frequently until chocolate and butter are melted, about 7 minutes. Remove bowl from heat; let cool to room temperature, 10 to 15 minutes.
Stir sugar into cooled chocolate mixture until combined. Whisk in eggs one at a time, whisking until smooth after each addition. Whisk in vanilla. Gently fold in flour and salt.
Pour batter into prepared pan, and smooth top with an offset spatula. Bake until cake tester inserted in the center comes out with only a few moist crumbs attached, 40 to 45 minutes. Transfer pan to a wire rack to cool completely.
Run a knife or offset spatula around the edges of the pan. Using parchment, lift brownies out of pan and onto the rack. Transfer to a cutting board; cut into 2-inch squares.

Tiada ulasan: