Bismillah
Bahan....
3/4 cup (cawan takaran) lemon juice (jus lemon)lemon zest (parutan lemon) seberapa banyak....akak guna 3 biji lemon
4 eggs (telur)
245g caster sugar (gula halus)
250g unsalted butter room temperature (mentega tanpa garam...suhu bilik)
Kemudian letakkan mangkuk adonan diatas periuk/panci yg ada air...air tidak sampai ke peiuk/panci...diatas api....(double boil seperti cairkan chocolate utk brownies)....
Gunakkan sendok kayu sering aduk....sehingga ada kesan krim lemon bererti api boleh ditutup dan diketepikan...
Sejukkan sedikit.....masukkan mentega sesendok besar....satu persatu sambil diaduk gunakan whisk....sehingga kesemua mentega dimasukkan dan larut/cair....
Kemudian gunakan mixer speed/kelajuan perlahan....
sehingga ianya sebati .....
Lemon Cream ini untuk tart dan bisa juga topping pancakes...ice cream dll....
Alhamdulillah sedapppp disimpan dlm kulkas....ini citarasanuahhati...
Tiada ulasan:
Catat Ulasan