........

........

Ahad, 2 Mac 2014

Lemon Cream (Krim lemon)

Bismillah





Lemon Cream/Krim

Resepi Sis Rima Jazakillahu Khairon....

Bahan....
3/4 cup (cawan takaran) lemon juice (jus lemon)
lemon zest (parutan lemon) seberapa banyak....akak guna 3 biji lemon
4 eggs (telur)
245g caster sugar (gula halus)
250g unsalted butter room temperature (mentega tanpa garam...suhu bilik)




Gula halus dan parutan lemon gunakan hujung jari satukan/sebatikan....



Masukkan perahan jus lemon dan telur aduk dgn gunakan whisk sehingga sebati....

Kemudian letakkan mangkuk adonan diatas periuk/panci yg ada air...air tidak sampai ke peiuk/panci...diatas api....(double boil seperti cairkan chocolate utk brownies)....




Gunakkan sendok kayu sering aduk....sehingga ada kesan krim lemon bererti api boleh ditutup dan diketepikan...




Sejukkan sedikit.....masukkan mentega sesendok besar....satu persatu sambil diaduk gunakan whisk....sehingga kesemua mentega dimasukkan dan larut/cair....

Kemudian gunakan mixer speed/kelajuan perlahan....
sehingga ianya sebati .....




Lemon Cream ini untuk tart dan bisa juga topping pancakes...ice cream dll....

Alhamdulillah sedapppp disimpan dlm kulkas....ini citarasanuahhati...



Tiada ulasan: