Bismillah♥
Alhamdulillah...sempat zauji merasa sebelum ke kantor....sarapan pagi hari ini...panas2 dari oven trus ke meja....akak siapkan muffin kecil juga kerna khuatir lambat masak nanti zauji tidak merasa....kasian kalau ke kantor hanya dengan bau muffin saja...he3...resepi mudah dari blog sis Siti Delima pakar masak beliau banyak majalah menggambil resepi beliau....seperti nama resepi ini Soft Banana Cupcake....emang soft = leembut....zauji memang gemar kek pisang berbanding coklat....
akak copas dari blog
Soft Banana Cupcake
Resipi : Anncoo
Di Olah : Che CT
Bahan-bahan :
90 gm minyak jagung / minyak masak
50 gm gula kastor
1 biji telur A - pukul pelahan
125 gm tepung gandum
1/2 sudu kecil baking powder
1/2 sudu kecil baking soda
4 biji pisang berangan masak - dilecek halus (160gm)
25 gm susu segar / susu cair
1/2 sudu kecil esen pisang (akak letak setitik aja...kerna zauji tidak suka bau pisang tiruan=esen...he3)
Cara-cara : (akak tak gunakan mixer... )
1. Pukul telur dan gula sehingga ringan dan berkrim, anggaran 2-3 minit.
2. Tambahkan susu segar, pisang lecek halus, minyak jagung dan esen pisang dan putar sekejap.
3. Dalam mangkuk lain ayak tepung, baking powder dan baking soda, gaul rata.
4. Masukkan tepung kedalam bahan basah dan kaup balik rata hingga tiada ketulan tepung kelihatan. Jangan digaul terlalu lama, cukup sekadar semua bahan bercampur saja.
5. Sudukan adunan kedalam acuan muffin atau paper cup (setengah lebih dikit acuan paper cup dicuba dulu....kerna adonannya naik ) dan bakar pada suhu 180C selama 20-25 minit atau hingga masak.
6. Setelah masak, sejukkan atas rak dawai sepenuhnya.
Alhamdulillah resepi yang akan selalu dimasak kerna rasanya just nice terutama sekali zauji suka sekali....ini citarasabuahhati
selebihnya disimpan utk minum petang bersama buahhati yg sekarang ini berada di sekolah....
Tiada ulasan:
Catat Ulasan