........

........

Ahad, 10 November 2013

Briyani Ayam






Bismillah 
Afwan telat resepi nya emang beberapa hari sibuk....sewaktu Idul Adha tahun ini amat istimewa kami bersilaturahim ke rumah abang akak di Johor Bahru....kami disajikan hidang istimewa oleh isterinya Ummu Aiman....Nasi Briyani Ayam....Alhamdulillah sedapppp sekali...bertambah-tambah buahhati makan....Nasi Briyani dihiaskan dengan gajus goreng, bawang goreng dan daun ketumbah dihidangkan dengan briyani ayam...kuah dalcha...acar....complete lah dengan pencuci mulut (dessert).....tapi sayang waktu itu sibuk makan lupa nak ambil foto...selepas pulang tak habis2 buahhati puji sedappp dan nyuruh akak minta resepi briyani....akak belum pernah masak....selalunya kami beli aja....he3...tapi atas permintaan dan putri ada di rumah bantu masak untuk zauji lunch...apalagi cubalah masak....awalnya dah telpn Ummu Aiman nanya resepi lewat telpn.....
kurang lebih yang akak paham beginilah resepinya...he3

Nasi Briyani masakkan orang India...hidup di singapura ini berbilang bangsa jadi makanan kami juga berbilang warna dan rasa ^^♥





Nasi Briyani...cara masak macam2 cara tapi kami suka rasa simple macam Ummu Aiman....very simple

Nasi Briyani

cuci bersih beras brasmati (btw nasi briyani gunakan beras ini kerna berasnya panjang2....kata abang akak beras merk Anarkali yang the best so akak ikut ajalah apa kata pakar..he3) dan rendam 30 mins.....

1 cup beras = 1 cup air

masukkan air (untuk masak nasi) didalam periuk/pan (kok lupa apa sih di indo ya.....) dan bubuhkan garam secukup rasa sehingga mendidih....trus dimasukkan ke dalam cooker bersama beras dan daun pandan....masak seperti masak nasi biasa di cooker...

apabila nasi sudah masak renjiskan air mawar + warna kuning colouring.....dikit di atas kemudian keluarkan nasi 1/4 kerna mahu renjiskan lagi warna kuning dan masukkan kuah dari briyani ayam dan taburkan daun ketumbar dan jangan terlalu banyak warna kuning direnjis nanti jadi nasi kuning....he3....kemudian masukkan kembali nasi yang tadi nya dikeluarkan.....








Dalcha daging sapi

daging sapi dicuci bersih....
kentang dikupas kulit dan dipotong 4

bahan A
kayu manis...bunga lawang ...buah pelaga....
daun kari/e

bahan B dikisar
bawang merah 
bawang putih
jahe/halia
rempah kari daging merk babas

bahan C
santan
air asam jawa (untung org jawa walaupun asam bukan dari tanah jawa...org tetap manggil asam jawa..he3)

bahan D
kacang panjang
tomat segar

caranya....
tumis bahan A + B = udah garing.....masukkan daging + kentang dan air secukupnya...masak hingga daging empuk....bila daging sudah empuk masukkan bahan C....terakhir masukkan bahan D....








Briyani Ayam
minyak (ghee + minyak masak )

bahan A
bawang merah dihiris
kayu manis...bunga lawang ...buah pelaga....
daun pandan

bahan B..kisar/blender
bawang merah
bawang putih
halia/jahe
gajus/badam...akak gunakan badam yg sudah dikisar 
bahan C
tomato puree
tiaru (akak tak ada kata tips dr ummu aiman....susu cair diperahkan juz limau nipis = tairu lah)
ini penting rempah briyani....(btw akak tak tahu lah di indo ada ke)

ayam dicuci bersih
garam secukup rasa

tomato segar
daun ketumbar

caranya....
panaskan minyak dan tumis bahan A sehingga naik bau trus masukkan bahan B....tumis lagi sebentar masukkan bahan C....masak sehingga garing jika perlu masukkan air untuk menggaringkan rempah...setelah rempah garing masukkan ayam dan masukkan air secukupnya....dan garam secukup rasa...

setelah ayam empuk masukkan tomat segar daun ketumbar....dah siap...so sekarang masak nasi pula...

Sewaktu menyajikan nasi briyani di taburkan gajus goreng, kismis dan daun ketumbar (akak tak letak keluarga tak suka)...dan bawang goreng.....

Selamat mencuba...




Tiada ulasan: