........

........

Khamis, 1 November 2012

Rendang Padang....


Bismillah...
Rendang Padang menu wajib setiap kali lebaran....setiap kali pertanyaan buahhati "berapa kilo" kerna rasanya tidak pernah jemu dengan masakkan ini....padahal bukan hanya sebatas lebaran...dan masakkan ini yang ditunggu setiap lebaran oleh bunda dan abang tercinta....resepi yang menggambil masa untuk memasak tapi rasanya berbekas dihati...yang uniq dengan rendang ini adalah....bila rendang ini dimasak sehingga kering seperti di foto diatas....tidak lagi perlu dipanaskan dan tidak perlu dimasukkan dalam peti ais (kulkas)....

Pertama kali mencuba masakkan ini rasanya sukar....kerna banyak 'peraturan'  bagi akak itu satu cabaran....setiap kali gagal memasaknya ...sibuklah akak bila menjamu ke rumah ibu mertua dan saudara-mara zauji meminta tips....berlalunya masa....Alhamdulillah dipermudahkan Allah dan zauji sering berkata sedap....



bahannya...
bawang merah (masakkan padang selalunya menggunakan bawang merah kecil)
bawang putih
lada kering (akak potong serong lalu direbus kemudian ditapis....biar keluar biji lada)
lada putih biji
kunyit hidup/segar (jgn banyak nanti rendang tak hitam)
dikisar halus

dititik/geprek
serai/sere
lengkuas/laos
halia
(ada yang kisar bahan2 ini...tapi zauji  tak suka rendang 'berambut')

daun2
daun limau
daun salam
daun kunyit



Santan ini yang penting bahan utama....3 biji kelapa santan = 1kilo daging
Santan satu biji harus pekat....akak guna santan instant segar....lebih mudah....ada dijual di Geylang...Paket paling besar = 3 biji kelapa......

ini masak 3 kilo.....



Daging (goreng/batang pinang) lembu/sapi dipotong sederhana....akak motong agak kecil...dulu pertama kali bikin ada yang ngajar potong besar2 nanti daging hancur....tapi semuanya cantik daging tak empuk2....keras...he3....so apalagi tak puas hati experiment sendiri....no problem daging potong kecil2....lebih mudah empuk dan anak2 mudah makan.....

garam secukup rasa


Caranya...
Mudah sekali masukkan kesemua bahan kisar, daging, daun dan santan serta sedikit garam dahulu dalam kuali/wijan besar dan mula dengan api yang besar....sesekali kacau/aduk....apabila kuah mula memekat api diturunkan sederhana....dan waktu ini mudah terbakar...harus dijaga....kalau waktu itu daging belum empuk....masukkan air....keringkan....masukkan air lagi....dilakukan begini sampai daging benar2 sudah empuk....maka baru dikeringkan....ada juga permintaan tetangga yang suka rendang agak basah....jadi sebelum kering akak keluarkan semangkuk....jika perlu nambah garam silakan....



Setiap kali ada jamuan rumah terbuka rendang padang yang paling popular....ramai bertanya resepi dan yang  paling awal habisss....jadi selalu akak beritahu 'while stock last' ....Alhamdulillah dipermudahkan Allah memasak rendang padang ini resepi yang dekat di hati zauji....mungkin resepi berbeda dengan yang lain....bagi akak yang penting zauji suka sekali....ini citarasabuahhati....


seperti kata Mundzir..."ummi masak rendang macam masak dodol lah....mula lihat banyak gitu dah masak tinggal sikit...tapi sedapppp".....pernah ada ibu saudara nyuruh masakkan sekilo dapat dlm kontainer kecil sahaja...akak timbang takut terkurang..... :)

Tiada ulasan: