........

........

Khamis, 1 November 2012

Ayam Belado...


Bismillah....
Resepi belado ini dari keluarga suami....yang asli orang minang...Bukit Tinggi Padang....dan ini resepi yang akak masak mengikut citarasa keluarga....resepi paling mudah dan yang mendapat tempat dihati tetamu...saudara-mara akak dan terutama suami dan anak2 tercinta....

bahannya...
12 lada merah hidup/segar
5 bawang merah kecil
 1bawang putih
10 biji limau kasturi (limau sambal)(diperah utk menggambil juznya) jika suka boleh ditukar kepada tomato merah..
semuanya dikisar mengikut citarasa sendiri ada yang suka sedikit kasar.... (tidak perlu air sewaktu kisar kerna digantikan air limau kasturi)
garam secukup rasa

ini hanya anggaran akak....jika mahu dikurangkan atau lebih terpulang terutama air limau...ada suka masam atau tidak....sooo pandai2lah....he3

caranya...

masukkan minyak (minyak agak sederhana banyak) dalam kuali (wijan) masukkan bahan dikisar....jangan sampai minyak panas kerna nanti lada mudah terbakar....tumis sehingga garing....

biasanya masakkan ini memerlukan lebih  minyak dari kita menumis rencah masakkan lain...jika kita menggunakan minyak yang sedikit maka kita harus masukkan air...biar dia hampir kering lalu masukkan lagi air....sehingga rencah belado masak garing....

setelah siap belado dimasukkan....ayam goreng...ikan goreng....paru goreng....telur rebus yang digoreng...terong goreng...dll....

Alhamdulillah menu yang amat mudah....selamat mencuba....ini citarasabuahhati...

Tiada ulasan: