........

........

Selasa, 25 Februari 2014

Kek Lapis Prune

Bismillah...



Kek Lapis Prune
Resepi Sis Rima

Ingredients (bahan)

(A)
250g butter
80g condense milk (susu manis)
1 tsp mix spice (rempah kek lapis)....akak gantikan dgn pandan paste
1/2 tsp vanilla powder (i added vanilla extract too) (bubuk vanila dan esen vanila) 
80g golden syrup 

(B)
15 egg yolk (telur kuning)
3 egg white (putih telur)
120g castor sugar (gula halus)
80g superfine or HK flour (terigu halus...akak guna tepung HK=Hong Kong)
1 tbsp ovallete
20ml cold water (air dingin)

(C)
a few drop of yellow colouring
(beberapa titil pewarna kuning....kerna akak guna pandan paste makanya akak tidak gunakan pewarna kuning)
150g pitted prunes (prunes yg sudah dibuang bijinya....akak gunakan ikut citarasa sendiri...he3)
Melted butter (mentega cair)






Method (cara)
1. Greased a 8x8x3 pan...preheat oven 180C
Oleskan mentega di loyang pembakar ukuran 8x8x3....panaskan oven 180C (api grill= api atas saja)

2. Whisk A on high speed for abt 7mins or till thick and creamy...put it aside
Gunakan mixer....Adonan A kelajuan tinggi selama 7mins sehinnga pekat dan krim...ketepikan.

3. In another bowl..Whisk B on medium speed for 10mins or till thick and fluffy
Dalam mangkuk lain....aduk/pukul adonan B dengan mixer kelajuan sederhana selama 10mins sehingga kental/pekat dan kembang/gebu

4. Add butter mixture (A) into egg mixture (B) and continue to whisk till well blended
Masukkan adonan (A) kedalam adonan telur (B) dan kocok/pukul dgn mixer sehingga adonan sebati/rata

5. Add in yellow colouring
Masukkan pewarna kuning
Akak masukkan pandan paste

6. Separate batter into 10 portions...abt 90g each layer
Bikin 10 bahagian adonan...satu lapis 90g...
*akak timbang 90g setiap lapis....tidak membahagikan....

7. Spread a portion of batter evenly into pan
Masukkan adonan 90g dan ratakan atas loyang pembakar...

8. Tilt pan left and right to level batter or use back of ur sppon. Grill for 5 minutes or until golden.
loyang pembakar diangkat ke kanan dan kiri atau gunakan belakang sudu/sendok untuk meratakan adonan...lapis. 
Bakar dengan api atas saja selama 5 mins....

9. Remove from oven and press cake layer to remove excess air. 
Selepas 5mins keluarkan dari oven dan tekan (menggunakan alat utk ditekan utk kek lapis) 
Brush layer with melted butter
Oleskan/sapukan mentega cair atas adonan dgn berus....
And spread another portion of batter over the cooked layer,
masukkan adonan atas lapis yg sudah masak....
Tilt pan to level batter and arrange prunes onto the batter.
ratakan adonan dan letakkan buah prunes atas adonan
Grill for 5mins or until golden brown.
Bakar api atas saja 5mins sehingga kuning keemasan

10. Alternate step 8 dan 9 until batter is finished.
Selang-selikan cara 8 dan 9 sehingga adonan habis

11. Bake last layer using upper and lower heat for further 10mins ...(use aluminium foil to cover the top so as to prevent the top fm turning to dark)
Bakar lapis terakhir gunakan api atas dan bawah selama 10mins...(tutup dgn aluminium foil utk mengelakkan dari atas kek gelap atau terbakar)

*lapis terakhir akak gunakan api atas saja...selepas kelihatan cantik kekuningan...akak tutup dgn aluminium foil dan bakar lagi 5mins dengan api atas dan bawah.

* akak bikin 5 lapisan kemudian susunkan prune yg terlebih dahulu telah ditipiskan.....

Alhamdulillah sedappp rasanya....keluarga suka sekali....ini citarasabuahhati.




1 ulasan:

Neng Mary berkata...

akak....maryam suka blog akak.
banyak resep yang ingin maryam coba...hehe.