Bismillah ♥
Masakkan yang pertama harus dipelajari setelah bernikah….adalah belado….zauji orang minang….pasti belado adalah masakkan yang sering menghiasi meja makan keluarga nya……sebelum bernikah ana lebih gemar yang simple tidak pedas….dan paling suka sekali masakkan barat…..bertemu jodoh dengan pencinta nasi dan lauk-pauk terutama masakkan minang dan melayu….Alhamdulillah….♥
Masakkan ini adalah resepi ringkas dari keluarga zauji….pas mudah sekali dan menjadi lauk yang digemari tetamu….ramai teman di fb ini orang minang….pasti kalah sama teman2 yang pandai memasak mungkin ada perbedaan….akan tetapi ini resepi citarasa zauji….Alhamdulillah ♥
Bahan untuk dikisar….
12 batang lada segar/hidup
5 biji bawang kecil
1 biji bawang putih
10 biji limau kasturi diperah menggambil airnya/juznya
*ada yang menggantikan dengan buah tomato/tomat
Selalunya ana menggunakan mesin pengisar yang tanpa air untuk masakkan belado….
Jika tidak ada maka boleh dikisar kesemua bahan2 diatas tanpa air….kerna ada juz limau berfungsi sebagai air…..lebih baik kalau di tumbuk…..
Cara memasak….
Panaskan minyak lalu masukkan kesemua bahan di atas dan ditumis garing…..diperlukan minyak yang
agak banyak untuk sambal belado garing….garam secukup rasa…..tumis sehingga pecah minyak….
Belado boleh disajikan dengan ayam goreng….ikan goreng….telur rebus *yang dikupas kulit dan digoreng….terong…..hari ini ikan talipia goreng....♥
Tiada ulasan:
Catat Ulasan