........

........

Rabu, 20 Julai 2011

~ Kuay Teow berkuah....~



Bismillah ♥


Kuay Teow berkuah…..

1 bungkus kuay teow

Bahan untuk dikisar halus

Bawang merah

Bawang putih

Lada kering (cili kering)
dipotong serong dan direbus lalut ditoskan dan cuci bersih…..

Udang kering

Bahan lain

Daging cincang

Fish cake dihiris…..(bakso ikan dihiris)

Udang segar

Sos tiram

Kicap manis

sayur sawi

Telur

Cara memasaknya…..

Panaskan minyak tumiskan bahan kisar bersama daging cincang sehingga garing dan
setelah garing masukkan udang….fish cake…..dan kemudian masukkan air mengikut berapa pekat kuah yang dimahukan…..masukkan kuay teow dan sayur sawi……kemudian sos tiram dan kicap secukup rasa…..apabila rasanya semua sudah cukup matikan api……


Cara memasak telur ada dua cara……
1. Boleh dimasukkan sebelum dimasukkan kuay teow lalu diangkat dan ditaruh ke tepi….
2. Boleh di ‘poach egg’ di bekas air yang lain lalu di letak diatas kuay teow yang sudah dimasak.

Afwan ada video yang agak baik bagaimana cara ‘poach egg’

http://www.youtube.com/wat​ch?v=KtZ14xEbgzg


Ini citarasabuahhati emang mudah dan pasti disenangi oleh keluarga…..Alhamdulillah ♥ ♥ ♥

Tiada ulasan: