Ini resepi yang rupa tak ada tapi rasanya mantab….walaupun nama resepi ini ikan sumbat tapi buahhati menyebut menu ini ikan hangus (gosong)…..emang kelihatan begitu…..kerna bumbunya yang apabila goreng akan menghitam hanya jika dimasak dengan baik maka walaupun hitam tapi tidak hangus (gosong)….resepi ini paling disukai bulan Ramadhan di waktu sahur…..ikan sumbat ini dengan nasi panas….boleh membuka selera bagi yang masih mengantuk…..ikan yang sesuai untuk resepi ini ikan cencaru kerna kulitnya yang keras…..maka sewaktu menggoreng tidak akan menggeringkan isi ikan….namanya ikan sumbat kerna bumbunya disumbatkan (dimasukkan) kedalam ikan …..ini cara saya memasaknya…..
~ Ikan Sumbat ~
Beberapa ekor ikan cencaru
Bahan untuk dikisar….
Bawang merah
Bawang putih
Kunyit hidup/segar
Lada hidup/cili segar
Garam secukupnya
Kemudian disumbatkan (dimasukkan) kedalam ikan….
Cara memasak…
Api yang sederhana….minyak secukupnya…..gorengkan sehingga ikan masak dan bumbu garing….
dah siap….
Alhamdulillah ini resepi citarasabuahhati….resepi yang paling mudah tapi baunya…..kalau sedang masak ikan ini udah ditunggu untuk mencicipnya…..♥
Tiada ulasan:
Catat Ulasan