Bismillah....
Sewaktu ke pasar nyari2 pisang tanduk dah lama tak goreng pisang....berhenti membeli goreng pisang di Kampung Melayu diseberang jalan ada kedai menjual pisang......teringat kemarin blogwalking resepi Ukhty Azlita.....apalagi beli pisang tanduk 2.....
Selalunya goreng pisang dengan tepung instant.....kerna banyak jenis tepung sudah diusahakan tapi tiada yang berkenan dihati.....petang kemarin coba resepi baru dari blog Ukhty Azlitadi sini afwan blognya ada musik....
Alhamdulillah sedap....buahhati senang dengan rasanya....minuman petang bersama teh 'Boh Songket'
Alhamdulillah sedap....buahhati senang dengan rasanya....minuman petang bersama teh 'Boh Songket'
perisa ros laici.....gabungan yang baik sekali.....
Bahan2 nya....
2 biji Pisang tanduk di kupas kulitnya di potong dan dihiris
1 sudu tepung gandum
2 sudu tepung jagung
1 biji telur
1 sudu minyak masak
secubit garam
sedikit pewarna kuning atau serbuk kunyit
1/2 cawan air
kepekatan tepung terpulang pada diri sendiri....ada orang suka yang pekat alias agak tebal tepungnya ada yang suka sederhana saja....juz right macam saya....^^
Bismillah caranya....
Kesemua bahan dimasukkan ke dalam bekas trus digaul (diaduk) rata....masukkan air sedikit-dikit....terpulang kepekatan yang kita suka....sehingga tepung2 tidak berketul-ketul....panaskan minyak secukupnya (deep-frying) lalu dicelupkan pisang dan digoreng....
Alhamdulillah buahhati senang menikmatinya.....
Tiada ulasan:
Catat Ulasan