Bismillah...
Bahulu Pandan
resepi asal Nasilemaklover
Bahannya...
3 eggs (A size) , (telur size besar ) 56g-57g per egg/satu telur
*telur sejuk yg diletakkan dalam kulkas/peti ais
120g caster sugar (gula halus)
35g cake flour (tepung kek/terigu protein rendah)
70g self-raising flour (tepung naik sendiri/ terigu + baking powder)
*150g tepung terigu protein sedang + 1/2 sdt baking powder...ini kalau mahu bikin tepung naik sendiri/self raising flour....
1tsp homemadepandan paste, optional (jika mahu gunakan perisa pandan....bisa homemade atau Kak Roz gunakan yg dlm botol....pandan paste)
Corn oil, for greasing (minyak jagung/sayur utk olesan/sapu acuan bahulu )
Caranya....
1. Panaskan oven 200C....tidak gunakan kipas oven....
2 Tepung kek + tepung naik sendiri diayak dan ketepikan
3. Telur + gula halus dengan mixer
4mins high speed/kelajuan tinggi (speed 3),
11 mins speed 2, 1 mins speed 1....
masa diperlukan 16mins....ini penting agar telur benar2 kembang....
4. Rendahkan/turunkan kelajuan mixer masukkan tepung yg telah diayak....3 kali masuk....guna mixer sebentar saja....selebihnya gunakan spatula utk sebatikan adonan jgn terlalu lama.
5. Acuan bahulu dioleskan minyak dan dimasukkan kedalam oven selama 5 mins....panaskan acuan penting agar nanti bahulu tidak melekat di acuan....selepas 5 mins keluar dan masukkan adonan penuh....agar nanti bahulu naik cantik....
6. Bakar selama 8-10 mins ....tergantung acuan bahulu dan oven masing2...masak sehingga kekuninggan....
7. Keluarkan dgn lidi satay....biasanya yg pertama dibakar sering melekat....setelah dikeluarkan bahulu....dibersihkan dgn tuala/handok kecil (kitchen towel) bersih...setelah bersih acuan dioleskan/ disapukan minyak....masukkan dlm oven panaskan 5mins....dikeluarkan masukkan adonan...bakar....lakukan sampai habis adonan.....
8. Simpan bahulu dlm botol selama 2 hari...jika mahu lebih lama....simpan dlm kulkas
*tak sempat simpan....dah habissss.....
Acuan akak dapat 48 keping bahulu.....
3 telur sejuk + gula halus
selepas 16mins....
bila adonan telur benar2 kembang...bila dimasukkan tepung...tepung tidak masuk ke dasar....
Acuan bahulu disapukan/dioleskan minyak....dan dibakar
bakar selama 5 mins....agar bila adonan dimasukkan setelah masak bahulu tidak melekat...
masukkan adonan penuh....
bakar selama 8-10 mins....suhu 200C tanpa kipas oven....
Citarasabuahhati :)
Tiada ulasan:
Catat Ulasan