........

........

Rabu, 16 November 2011

~ Brownies Crunch ~


Bismillah....
Buahhati saya memang suka dengan brownies....dan brownies crunch ini adalah resepi dari Ummu Adam teman keluarga kami....sewaktu buahhati belajar di Indonesia.....Ummu Adam rajin membuat brownies ini berbotol-botol.....untuk dibawa pulang ke pondok....kerna brownies ini tidak basah maka ianya sesuai untuk disimpan didalam botol....

Brownies Crunch....

Bahan A
85 g serbuk koko
110g mentega
Dicairkan dengan double boil
(double boil....letakkan periuk didalamnya ada air....lalu waktu air mendidih diletakkan bekas di atas yang berisi serbuk koko n mentega....supaya mentega cair dan sebati dengan koko )




Bahan B
340g gula kastor
110g tepung gandum
340g walnut cincang (saya tidak meletakkan walnut kerna buahhati tak suka)
4 biji telur
½ camca teh garam halus
1 camca the esen vanilla




Cara Memasak
1. Telur kastor, garam dan esen vanilla digaul rata.
Kemudian tuangkan adunan A ke dalamnya. Masukkan tepung gandum. Gaul rata. Kemudian masukkan walnut.



2. Tuangkan adunan ke dalam Loyang yang berukuran 11 X 11 X 1 inci yang telah disapu mentega dan dialas dengan kertas pengalas.
(saya guna Loyang yang di rumah ^^)



3. Bakar hingga masak antara 25-35 minit dengan suhu 160 celcius
Potong sewaktu masih panas lagi.



4. Sejukkan dahulu, baharu disimpan di dalam bekas kedap udara.

5. Anda juga boleh menggunakan acuan yang telah dipetak-petakkan. Jadi anda tidak perlu lagi memotongnya apabila telah masak.

resepi dari Ummu Adam dinukil dari buku BISKUT DAN KEK SINGAPURA.

Perhatikan resepi ini hanya menggunakan serbuk koko maka rasanya tidaklah sama dgn yg menggunakan chocolate.... :)

Tiada ulasan: