Bismillah....buahhati memang suka sekali waffles....kalau safar ke msia/indo tempat tujuan waflles pasti A & W kerna di spore tiada cawangannya....jadi diusulkan untuk membeli alat pembakar waffles dengan voucher yg dihadiahkan.....Alhamdulillah.....resepi dibawah ini adalah resepi kedua yg akak cuba....pertama ambil di youtube....rasanya sedap juga tapi resepi dibawah ini seperti kata pemilik resepi
"Waffle Rangup.....ni baru menjadi ! ! ..memang mablesss." setuju 100% memang ranggup mudah disediakan dan rasanya sedappppp sekali....dah berapa kali bikin waffles ini....jazakillahu khairon pada blogger yg sharing resepi ini....Alhamdulillah.
Resep dari Sis Aida diSRKM
tulisan dari blog Sis Aida....btw Sis Aida siapkan step by step....klik link beliau.....
Waffles Raggup Mablesss
2 cawan tepung gandum/terigu
2 sudu kecil yis kering (Aida guna instant yeast je. Yis nilah sebenarnya bahan rahsia yang Aida bagitau tadi)
1 sudu besar gula
1/2 sudu kecil garam
3 sudu besar mentega yang dicairkan
1 cawan susu segar dalam suhu bilik (Aida guna brand Dutch Lady Full Cream Milk) * akak guna Marigold
1 biji telur dalam suhu bilik.
1 sudu besar esen vanila * buahhati nambah lebih tapi kalau mahukan bau lebih sedap beli vanila extract yg asli....
1/2 cawan Air panas hangat / suam ...(untuk dimasukkan sedikit demi sedikit)
Caranya
Masukkan kesemua bahan kering....gunakan whisk aduk/kacau sebentar kemudian masukkan kesemua bahan cecair kecuali air....aduk/kacau rata adonan.....terakihir masukkan air....akak masukkan 1/2 cawan bagi akak adonan just nice....aduk/kacau/pukul dgn whisk sehingga sebati/rata.....dan biarkan sampai adonan kelihatan berbuih....ini tergantung pada suhu air dan yis/yeast.....kadang kerna suhu dapur atau cuaca luar....biasalah hujan dll....yis lambat sikit kembang....bila sudah kelihatan berbuih....aduk lagi....
Panaskan pembakar waffle JGN dioles/disapu apa2....
Tuangkan adonan ke dalam pembakar....biarkan sebentar sebelum ditutup....
Sewaktu ditutup tekan sedikit....
Bakar sehingga garing....
Tiada ulasan:
Catat Ulasan