Resepi dari Nasilemaklover
Reaksi pertama tersenyum sendiri....trus baca di wikipedia mengenai Toad in the hole (Sausages pudding)....mengapa nama resepi Toad in the hole = kodok dalam lubang....he3...cerita ada dalam wikipedia....masakkan melayu ada juga juadah yg sedap tapi namanya 'glamour'....sarang semut, tahi minyak, cakar ayam dll :P
Sebenarnya sosej dan pudding Yorkshire....sedap dimakan panas2....resepinya simple.
Ingredients (Bahan)
125g plain flour (tepung gandum)
2 eggs (telur)250ml milk (susu)
1/2tsp salt (garam)
1tbsp lemon juices (jus lemon)
Butter, for greasing (mentega utk disapu/dioles)
Method (Cara)
Put flour, eggs, milk, salt and lemon juices in a mixing bowl, stir and whisk till a smooth batter.
Masukkan tepung, telur, susu, garam dan jus lemon ke dalam mangkuk, adok rata dan kocok/pukul sehingga adonan sebati/rata.
Sift the batter into a clean water jar, cover and stand for at least 30mins.
Tapiskan adonan kedalam jar air, tutup dan biarkan selama 30mins.
Grease the ramekin with butter, and heat in a preheated oven at 200C for 2mins or until very hot.
Oleskan/sapukan mentega di ramekin (bekas kaca yg boleh dibakar), dan panaskan oven suhu 200C utk 2 mins atau sehingga sangat panas.
Remove the ramekin from the oven. Whisk the batter and pour into the hot ramekin, then place sausages on top.
Keluarkan ramekin dari oven. Pukul/kocok adonan dan tuangkan ke dalam ramekin, selepas itu masukkan sosej diatas.
Bake the sausage pudding in the oven for 35 minutes at 200C or until well risen, golden, and crisp.
Bakar sosej pudding dalam oven selama 35mins suhu 200C atau sampai adonan naik, kekuningan dan garing dibahagian tepi.
Serve warm with other side dish.
Disajikan sewaktu panas2 dan disertakan makan sampingan....
*setuju makanan ini harus ada makan sampingan.....kerna ianya berlemak....jadi akak makan dgn spaghetti sos.... :)
Recipe by Sonia aka Nasi Lemak Lover (tulisan resepi dlm bahasa inggeris)
Tiada ulasan:
Catat Ulasan