........

........

Isnin, 20 Januari 2014

Fruit Pastry Cake... Kek Pastri Buah



Resepi dari sis Rima

Tulisan dari blog nasilemaklover....
Strawberry Pastry Cake*use 8” cake tin

100g butter / mentega
150g sugar / gula
50g sour cream/yogurt (I use natural flavour of yogurt) (akak gunakan yogurt low fat)
3 eggs /telur
1tsp Lemon zest / parutan kulit lemon....akak nambahkan 1 tsp orange paste
210g cake flour / tepung cake....akak guna tepung gandum ...tepung cake dah habisss...he3
1tsp baking powder

500g fresh strawberry, or other type of fruits of your choice

*buah terserah....Kak Roz gunakan peach dlm tin/kaleng dicuci bersih airnya tidak diperlukan, strawberry....pernah juga kemarin nambah blueberry.....jika gunakan sejenis buah pun sedappp....

1. Wash and cut strawberry and toss with sugar (if desired).
cuci buah dan potong kemudian gaulkan bersama gula jika suka....

2. Grease (with butter) and line the base of cake tin with parchment paper.
sapukan mentega dan alaskan kertas pembakar

3. Beat butter, sugar till pale and fluffy.
pukul mentega, gula sehingga pucat dan gebu

4. Add in yogurt and mix well.
masukkan yogurt dan kacau/aduk sehingga sebati/rata

5. Add egg one at a time, combine well.
masukkan telur satu persatu....sehingga adonan sebati

6. Fold in flour, slowly combine and mix well.
masukkan tepung + baking powder yg telah diayak...aduk/kacau sebentar sehingga sebati

7. Pour cake batter into prepared pan and smooth out the top.
tuangkan adonan cake dlm tin pembakar dan rata permukaan kek dgn belakang sudu..
.
8. Arrange strawberry on top of the cake batter, don’t press the fruits down into the batter.
susun buah mengikut citarasa masing2 tidak perlu ditekan....

9. Bake at preheated oven at 180c for 60-80mins or until a skewer comes out clean.
panaskan oven 180C selama 60-80mins atau sehingga bila ditusuk lidi kek sudah dimasak....
oven akak panas tak sampai 60mins dah masak....sekiranya kek belum masak tapi kelihatan
buah sudah kekuningan bolehlah ditutup dgn aluminium foil agar atas kek=buah tidak terlalu masak....

10. Dust the cooled cake with some icing sugar if desired.
jika suka bolehlah taburkan gula aising diatasnya....bagi Kak Roz tak perlu dah manis dan sedap.






Alhamdulillah memang sedap....apalagi jika dihadiahkan sewaktu silaturahum ke rumah keluarga.....resepi yg dekat dihati...kek Kak Roz simpan dlm peti ais/kulkas....makan sejuk2 lagi besttttt.....ini citarasabuahhati.

Tiada ulasan: